Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

joi, 15 decembrie 2011

15 lucruri despre somn..

1. Ce se întâmplă atunci când o persoană doarme? Ei bine, creierul său se reîncarcă, celulele nervoase se repară, iar corpul eliberează hormoni importanţi.
2.  Există perioade diferite de somn depinzând de vârstă: bebeluşii dorm 16 ore pe zi, pentru cei cu vârste curpinde între 3 şi 18 ani este nevoie de 10 ore, 8 ore pentru cei cu vârsta între 19-55 ani şi 6 ore pentru cei de peste 65 de ani.
3. Bărbaţii visează despre alţi bărbaţi cam 70% din timp, dar femeile visează despre bărbaţi şi femei în mod egal.
4. Putem visa despre oameni pe care i-am văzut deja, chiar dacă ne aducem sau nu aminte de ei.
5 . Parasomnia reprezintă o serie de tulburări care însoţesc somnul şi care determină o persoană să aibă mişcări nenaturale în ciuda faptului că este adormită. Crimele comise în timpul parasomniei include condusul adormit, completarea filelor de cec fără acoperire, crime, molestarea copiilor şi viol.

6. 12% din oameni visează doar în alb şi negru. Acest procent era de obicei mai mare, dar, odată cu apariţia televiziunii color, mai mulţi oameni visează ”color” decât înainte.
7. Este absolut normal să se viseze. Oamenii care nu visează au de cele mai multe ori tulburări de personalitate.
Sunt foarte multe lucruri pe care nu le cunoaştem despre somn dar ştim sigur că somnul este esenţial pentru orice fiinţă de pe planetă.
8. Poziţia în care o persoană doarme poate determina personalitatea acesteia:
a) – poziţie fetală (41%) – oamenii sunt în general distanţi, dar sunt calzi şi cu inima deschisă.
b) – poziţia dreaptă (15% )- foarte activi sociali.
c) – cu mâinile împreunate (13%) – sunt percepuţi ca fiind deschişi, însă foarte suspicioşi
d) – soldat (8%) -  foarte rezervaţi
e) – cădere liberă (7%) – foarte distractivi şi foarte buni la petreceri.
f) – stea de mare (5%) – foarte buni ascultători
9. 1 din 4 cupluri căsătorite dorm în paturi separate
10. Soldaţii britanici au fost primii care au încercat să dezvolte o metodă prin care să stea treji 36 de ore fără somn. Când erau obositiţi, foloseau nişte ochelari speciali care imitau strălucirea soarelui şi care îi trezea.
11.Mamiferele care dorm cel mai puţin sunt girafele – 1,9 ore pe zi (în reprize de 5-10 minute), cerbul Roe – 3,09 ore pe zi şi elefantul asiatic -3,1 ore pe zi. Animalele care dorm cel mai mult – Koala – 22 de ore pe zi, liliacul maro – 19,9 ore pe zi şi pangolinii (un fel de rozatoare) – 18 ore pe zi.
12. Când delfinii dorm, doar jumătate din creierul lor este oprit, cealaltă jumătate stă trează pentru a asigura respiraţia.
13. Se poate muri datorită lipsei de somn înaintea lipsei hranei. Trebuie să treacă 2 săptămâni pentru a muri din cauza lipsei alimentelor, dar 10 zile fără somn te vor ucide.
14. Oamenii orbi pot să vadă imagini în timpul viselor. Cei născuţi orbi pot avea vise care să includă emoţii, sunete, mirosuri şi atingeri, dar nu şi imagini.
15. După 5 minute de la trezire, jumătate din vis se uită. După 10 minute, 90% din vis este uitat.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu