Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

B9, vitamina ADN-ului

B9, vitamina ADN-ului Imprimare E-mail
Vitamina B9 o poţi recunoaşte şi sub numele de acid folic, această denumire venind de la latinescul folium. Deci este evident că găseşti această vitamină în legumele verzi.
Nu îţi recomand să depozitezi această vitamină în medii acide şi alcaline sau la căldură deoarece îşi pierde proprietăţile.
Ştiai că . . .
Cea mai mare nevoie de această vitamină o are bebeluşuş în formare încă în pântecele viitoarei mămici? Acidul folic este absolut necesar bebeluşului pentru producerea, funcţionarea şi repararea AND-ului. Dacă eşti o viitoare mămică, îţi recomand să începi cure cu vitamina B9 încă înainte de concepera bebeluşului.
Mai ştiai că acidul folic protejează organismul faţă de acţiunile toxice ale fumului de ţigară?
Acţiuni:
-ajută la formarea şi funcţionarea AND-ului;
-previne anemia, fiind indispensabilă în formarea globulelor roşii;
-previne cancerul şi tumorile;
-la femei previne cancerul uterin şi mamar;
-menţine echilibrul psihic;
-scade riscul bolilor coronariene, al tulburărilor mintale şi de comportament (în special la persoanele de vârsta a treia);
-împiedică apariţia sterilităţii la bărbaţi ajutând la dezvoltarea sănătoasă a spermatozoizilor;
-stimulează apetitul şi imunitatea;
-are un rol important în creştere şi reproducere;
-creşte producţia de lapte matern.
Acidul folic îl distrugi consumând alcool şi prelucrând termic alimentele.
Carenţa vitaminei B9 îţi generează:
-anemie, palpitaţii, tulburări psihice, nevralgii;
-îţi creşte riscul de infecţii virale;
-întârzie dezvoltarea intelectuală;
-greaţă şi scăderea apetitului;
-tulburări de memorie şi creştere;
-încărunţirea părului.
Dacă administrezi acid folic de sinteză îţi pot apărea alergii ale pielii. Însă dacă asimilezi vitamina B9 naturală, din legume, excesul nu există.
Dozele zilnice ce ţi le recomand sunt:
copii-0,3mg, adolescenţi-0,4mg, femei însărcinate sau care alăptează-0,6mg, adulţi-0,5mg.
Sursele naturale ale acidului folic :
-lactate: brânzeturi, lapte matern, iaurt, lapte bătut, zer, lapte de vacă şi capră, smântână, unt;
-ou de găină întreg şi gălbenuş de ou;
-cereale: germeni şi tărâţe de grâu, secară, grâu, orz, ovăz, porumb dulce, orez, făină din boabe integrale de cereale, pâine graham, fulgi de porumb;
-legume: sfeclă roşie, ţelină, gulie, morcovi, cartofi, păstârnac, varză, soia, pătrunjel, conopidă, broccoli, andivă, mazăre, cicoare, spanac, fasole, ceapă, ardei iute, vinete, castraveţi, roşii, năut;
-fructe: mere, pere, cireşe, vişine, caise, prune, piersici, zmeură, căpşuni, struguri, stafide, afine, coacăze, cătină, arahide, nuci, fistic, cocos, portocale, mango, avocado, pepene galben, banane, curmale, smochine, lămâi, ananas, mandarine, pepene verde;
-alte surse: drojdie de bere uscată şi alimentară presată la rece, miere, polen.
Plantele cu conţinut de vitamian B9:
-rădăcină de urzică;
-frunze de: dud alb şi negru, pelin, trifoişte;
-fructe de anason;
-seminţe de arbore de cacao.
Vitamina B9 favorizează absorbţia vitaminelor liposolubile A, D şi E. Împreună cu alte vitamine întăreşte sistemul imunitar. Vitamina B9 împreună cu B1 şi B3 au un rol important in biosinteză.
Pentru a putea consuma acid folic în cantitate mai mare îţi recomand să consumi următoarele alimente cu consum ridicat de vitamina B9: germeni de grâu (conţine 0,6mg/100gr), ouă (conţin între 1şi 3gr/100gr), spanac şi sparanghel (conţine 1,2mg/100gr), fasole, năut şi soia (conţin între 2 şi 4mg/100gr), germeni de grâu (conţin 0,5+0,8mg/100gr).
Cea mai mare cantitate de acid folic o găseşti în drojdia de bere uscată care conţine 3,2mg/100gr. 
va urma
autor: Dana Sabo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu