Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Cum se manifesta cele trei principii Guna

Cum se manifesta cele trei principii Guna Imprimare E-mail
Natura  principiilor Guna 

Adevărata natură sattva este desfătare. Adevărata natură rajas este durere. Adevărata natura tamas este interacţiune. Sattva este lumină. Rajas este acţiune. Tamas este densitate.

Puterea principiilor Guna  

Sattva este puterea luminoasă, care permite vederea clară şl care înlătură confuzia. Sattva este puterea intuiţiei, cea care permită, vederea dincolo de timp şi de spaţiu. Puterea clarviziunii „vizionarilor" şi a „sfinţilor" se dezvoltă din sattva. Puterea îi este desfătarea.

Rajas este puterea activă. Ea motivează şi inspiră în negoţ! Natura acestei puteri este durerea care rezultă din legea interac­ţiunii, rajas pune graniţe nemărginitului. Din starea de desfătare fără sfârşit, rajas conduce la cunoaşterea îngrădirilor şi a suferinţei.

Tamas este puterea delăsătoare şi izvorul îndărătniciei, al obsta­colelor şi al reţinerilor. Tamas seamănă îndoială şi confuzie. Se spune că tamas are puterea de a învălui lucrurile. Se spune că ea face şarpe dintr-o funie şi din ţânţar armăsar.

După cum s-a menţionat anterior, între cele trei gune nu există o relaţie concurenţială. întotdeauna le regăsim pe toate trei şi chiar dacă, la un moment dat, domină una dintre gune, o alta va domina mai târziu. Există trei gune pentru o unică energie, care are trei atribute. Toate trei sunt forme ale existenţei. Atâta timp cât energia se dezvoltă, ea se află într-o stare de tranziţie. Această trecere se face în trei paşi. Guna reprezintă cele trei atribute prin care are loc trecerea.

Atunci când în fiinţă predomină sattva, rajas şi tamas trec în plan secundar. În această stare nu se resimt impulsuri de a întreprinde acţiuni, orice senzaţie de constrângere dispare, nu există nimic determinat, nici un motiv de mişcare, nici o problemă de rezolvat, nici o nece­sitate de masă sau somn şi nici un motiv de confuzie. Ce rămâne este cunoaşterea pură, fiinţa şi desfătarea. Astfel apare iluminarea, puterea radiantă a harismei şi seninătatea.

Când în fiinţă predomină rajas, sattva şi tamas trec în plan secundar. Această stare eliberează o cantitate mare de energie şi inspiraţie şi se manifestă printr-o nevoie mare de muncă şi spirit întreprinzător. Prin rolul său de mijlocitor între sattva şi tamas, rajas le foloseşte pe ambele, cunoştinţa şi ignoranţa. Aceasta provoacă nelinişte. Când predomină rajas trăim faze de dispoziţie pozitivă şi negativă. Datorită naturii sale active, există pericolul ca rajas să determine ambiţia.

Dacă în fiinţă predomină tamas, atunci sattva şi rajas trec în plan secundar. În această stare ne simţim leneşi, delăsători şi somnolenţi. Domină întunericul, amăgirea şi ignoranţa. O indiferenţă inertă se face simţită în această stare, ca şi o lipsă de inspiraţie, de dorinţă de munci, chiar foamea şi sexualitatea nu mai prezintă interes, iar mintea este blocată. Este starea totalei delăsări, dominate însă de constrângeri şi nesiguranţă.
 
va urma
 
sursa: http://ecolife.ro
Citeste si :
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu