Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

marți, 27 decembrie 2011

Documente secrete din arhivele Vaticanului, expuse in premiera

Documente secrete din arhivele Vaticanului, expuse in premiera

27 Decembrie 2011 09:02
Vreme de secole, documentele secrete pastrate in arhivele ascunse ale Vaticanului au ramas departe de ochii omenirii. Acum, in premiera, 100 de documente secrete, care au zacut in catacombele Vaticanului, parasesc resedinta papala, pentru a fi prezentate intr-o expozitie omagiala la Muzeul Capitoline din Roma.

Deoarece corespondenta Papilor si a celorlalte oficialitati este confidentiala, arhivele secrete ale Vaticanului au fost pazite cu strasnicie timp de secole, informeaza Sott.

Dar acum, 100 dintre documentele cele mai importante detinute in arhivele secrete ale Vaticanului vor fi expuse public la Roma, pentru prima data.

Nepretuitele documente cuprind o perioada mai mare de un mileniu, incepand din secolul al VIII-lea si pana in timpurile moderne. Acestea fac referire la diferite personaje istorice, precum Cavalerii templieri, Galileo Galilei, Martin Luther sau Henric al VIII-lea.

Ele sunt pastrate in mod normal in camere cu aer conditionat, avand un climat controlat, in Palatul Apostolic al Vaticanului, care cuprinde mai mult de 50 de kilometri de rafturi, precum si un buncar subteran de maxima securitate.

Cei de la arhive le-au adunat pentru o expozitie fara precedent, care va avea loc la Muzeul Capitoline din Roma, pentru a sarbatori implinirea a 400 de ani de la fondarea arhivelor secrete, in forma actuala.

"Este un eveniment exceptional. Este pentru prima data, cand o expozitie cu o asemenea semnificatie va fi organizata. Niciodata atat de multe documente din arhiva secreta nu au avut permisiunea sa paraseasca Vaticanul", a spus Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului.

Organizatorii expozitiei au declarat ca va fi "un eveniment unic si o data in viata un eveniment repovesteste istoria cu ajutorul surselor papale".

Documentele papale au fost pastrate inca de la infiintarea bisericii, dar arhivele secrete au ocupat locul actual doar din anul 1612, cand depozitul a fost reorganizat de catre Papa Paul al V-lea.

Scrisoare a Reginei Maria a Scotiei

Dintre documentele cele mai interesante enumeram o scrisoare a Reginei Maria a Scotiei, conceputa cu cateva saptamani inainte de executarea ei. Maria a scris o epistola in limba franceza Papei Sixtus al V-lea, de la castelul Fotheringay in noiembrie 1586.

Un alt document aflat in colectie reprezinta solicitarea Parlamentului britanic pentru anularea casatoriei lui Henric al VIII-lea cu Catherine de Aragon. Documentul de tip pergament poarta sigiliile din ceara rosie, a mai mult de 80 de lorzi englezi, cardinali si episcopi si a fost trimis Papei Clement al VII-lea in anul 1530.

Actul nu a reusit sa solutioneze conflictul, care a dus la o schisma si la fondarea Bisericii din Anglia.

De asemenea, vor aparea documentele procesului intentat lui Galileo Galilei, a carui teorie care sustinea ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui a fost considerata o erezie, de catre Biserica de la inceputul secolului al XVII-lea.

Un document mai putin obisnuit este un text scris pe matase in anul 1650 de o imparateasa a Chinei, care promitea supunerea sa fata de catolicism, dupa ce a fost convertita de catre preotii iezuiti.

Scrisoarea a fost trimisa de catre imparateasa Wang, care a adoptat numele crestinesc de Elena, Papei Inocentiu al X-lea.

Toate documentele din viitoarea expozitie sunt stampilate cu insemnele "Archivio Segreto Vaticano" (Arhiva secreta a Vaticaului - n.red.). Expozitia va fi deschisa in perioada februarie - septembrie 2012 la Muzeul Capitoline din Roma.
Sursa: Ziare.com
Fii primul care comenteaza acesta stire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu