Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Plante cu efect armonizator

Plante cu efect armonizator Imprimare E-mail
Plantele pot avea multe efecte - depurative, reglatoare, cicatrizante etc. Tot astfel exista plante care pot fi folosite drept armonizatoare. Unele au efecte de armonizare specifica legata de un anumit organ (de exemplu unele dintre cele depurative etc.), dar sunt si plante carora nu li se poate recunoaste o specificitate sau preponderenta de organ, aparat sau sistem.
Familia Lamiaceae este cea mai importanta sursa de plante armonizatoare. O sursa valoroasa o constituie si Familia Asteraceae. In ambele cazuri principiile active esentiale sunt compusii din uleiul volatil, in corelatie cu binecunoscuta lor influenta complexa, multisistemica, intens sustinuta de impactul pregnant asupra structurii energetice si mental emotionale.
Compusii volatili pot avea:
- actiune negativanta: prin cedare de electroni (determina sedare, linistire, calmare, relaxare); sunt compusii cu grad crescut de oxidare: aldehide, cetone, esteri, terpene polinesaturate cum sunt azulenele;
- actiune pozitivanta: fie capteaza electroni (stimuleaza, tonifica), fie cedeaza protoni (actiune antiinfectioasa - mai ales fenolii, alcoolii monoterpenici si eterii); sunt compusii cu grad redus de oxidare: hidrocarburi si terpene saturate, alcooli, fenoli, oxizi, eter-oxizi.
Rezumand, plantele armonizatoare calmeaza si relaxeaza (stare pasiva, receptiva, feminina, lunara, yin - efect negativant), fortifica si stimuleaza (stare activa, emisiva, masculina, solara, yang - efect pozitivant prin captare de electroni) sau apara de agresiuni (efect pozitivant prin cedare de protoni).
Multe dintre plante, in special cele armonizatoare, au o actiune echilibranta: atenueaza manifestarile excesive atat intr-o directie, cat si in cea diametral opusa, tempereaza tendintele exacerbate atat in sens receptiv, pasiv, defensiv (feminin, lunar, yin), cat si in sens emisiv, activ, agresiv (masculin, solar, yang): musetelul, coada soricelului, galbenelele tempereaza atat agresivitatea, cat si consecintele acesteia - sunt utile pentru a-i domoli pe cei care ataca si pentru a alina ranile celor atacati.
Cicoarea atenueaza atat tendinta excesiva de a-i ajuta si indruma pe ceilalti, cat si nevoia excesiva de a fi ajutat si indrumat. Atat cei care solicita grija excesiva a celor din jur, cat si cei care se lasa secatuiti de astfel de oameni beneficiaza in egala masura de musetel. Atat nevoia exagerata de a darui, cat si aceea de a primi afectiune sunt modulate de paducel, tei etc.
Actiune similara de filtrare, moderare, aducerea la linia de mijloc a oricarui exces au si lavanda (asupra nivelului emotiilor), rozmarinul (asupra afectivitatii) etc. Aceasta actiune duala se reflecta adesea si in plan fizic: de exemplu, paducelul normalizeaza tensiunea arteriala, fie ca este prea ridicata, fie prea scazuta.
O alta calitate care ne determina sa consideram aceste plante drept armonizatoare este capacitatea lor de a regla, intr-o masura mai mare sau mai mica, manifestarile tuturor celor trei tipologii fundamentale (de aer, de foc si de apa asociata cu pamant) reflectate, mai mult sau mai putin, la nivelul tuturor celor trei tracturi principale (respirator, digestiv si urogenital) ca si la nivel neuropsihic.
In toate aceste situatii actioneaza atenuator, armonizator, potolind manifestarile excesive, inlaturand blocajele si permitand astfel curgerea libera a energiilor.
Nu au contraindicatii absolute (desi menta este uneori prea racitoare pentru tipologia de aer) si, de regula, se vor administra asociate cu alte plante, vizat fiind un efect sinergic. De aceea efectele acestor plante sunt destul de apropiate, inclusiv la nivel subtil, mental emotional.
Se poate totusi contura o anumita clasificare, a carei valabilitate este confirmata prin corelarea cu principiile active predominante (aceasta clasificare nu este stricta, ci doar orientativa):
- Cand exista exces de aer, determinand teama, neincredere si slabiciune, se recomanda plante cu efect predominant tonifiant, legat de prezenta alcoolilor si fenolilor din uleiul volatil (cu efect electropozitivant): cimbru, sovarv; aici este inclus si coriandrul; tot actiune electropozitivanta au si fenol metil-eterii: busuioc, cuisoare si dafin, anason, fenicul, tarhon, obligeana.
- Pentru excesul de foc sau aer, generand implicare si/sau anxietate si agitatie, se folosesc plante mai ales linistitoare datorita esterilor din uleiul volatil (proprietati electronegativante): menta; si maghiranul poate fi mentionat aici; aldehidele monoterpenice au tot efect electronegativant si sedativ: roinita, mataciune, catusnica.
- Atunci cand starile descrise mai sus se combina sau alterneaza, se recomanda plante echilibrante (tonifica prin alcooli, linistesc prin esteri): lavanda; aici poate fi inclusa si menta; de asemenea, maghiranul.
- Plante care fluidifica si indeparteaza acumularile dense (apa si pamant in exces) de la nivel emotional, dupa cum in plan fizic fluidifica secretiile, favorizand eliminarea lor; farmacodinamic, aceasta se datoreaza actiunii mucolitice (fluidifica secretiile mucoase vascoase si greu deterjabile) a cetonelor din uleiul volatil (care insa, in doze mari, au potential neurotoxic): isop, salvie, rozmarin; se incadreaza aici si calomfirul si chimenul.
- Plante care aplaneaza, la nivel mental-emotional, reactiile fierbinti (foc excesiv); farmacodinamic, ele sunt antiinflamatoare prin compusii sescviterpenici: musetel, coada soricelului .
Acest articol este extras din cartea Fundamentele medicinei naturale, partea a II-a Vindecarea sufletului si a trupului prin plante Fitoterapia psihocauzala scrisa de Dr. Dorin Dragos si aparuta la Editura Deceneu.

sursa: www.edituradeceneu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu