Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Tratarea afectiunilor si prin meloterapie

Tratarea afectiunilor si prin meloterapie Imprimare E-mail
Încă înainte de a ne naşte, cam din a 16-a săptămână de sarcină, anumite zgomote interne, cum ar fi bătăile inimii sau curgerea sângelui, dar şi cele din afară ne influenţează puternic. Organismul învaţă să reacţioneze la muzică şi la elementele ei – ritm, dinamică, melodie – iar după naştere cu atât mai mult. Până în clipa când un copil începe să vorbească, el învaţă totul pe plan nonverbal, cu ajutorul silabelor, al cântecelelor, al ţipetelor – o muzică primară, a cărei experienţă ne ghidează o viaţă întreagă. De aceea, preocuparea muzicală încă din prima copilărie ne stimulează şi pe plan intelectual.
Tensiunea, pulsul, respiraţia, sensibilitatea la durere, toate sunt influenţate de ritm sau de anumite lungimi de undă. Când eşti relaxat, pulsul, de exemplu, se modifică uşor. Însă dacă ţi-e frică, te doare ceva sau eşti stresat, ritmul cardiac rămâne „îngheţat“ pe o anumită frecvenţă. Efectuând diferite teste, medicii au descoperit că nivelul hormonilor stresului, adrenalina şi cortizolul, pot fi coborâte cu 20% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. Acest fapt este folosit de medicină.
Aşa, de exemplu, femeile suportă mai uşor durerile naşterii dacă ascultă muzică, pacienţii care ascultă muzică înainte de o operaţie au nevoie de 50% mai puţine calmante, iar în timpul intervenţiei au un nivel al hormonilor de stres mult mai redus. Sistemul vascular nu este atât de încărcat şi activitatea cerebrală se desfăşoară mai liniştit. Urmarea este că se folosesc mai puţine medicamente.
Este uşor să ne folosim de efectul calmant al muzicii în fiecare zi. Putem fi propriii noştri muzicoterapeuţi, cu un program absolut personal. Pentru liniştire sau în situaţii stresante cel mai bine este să ascultăm muzică clasică sau melodii romantice. Daca vrem să scăpăm de emoţiile unui examen sau să ne pregătim pentru un interviu important, poate sa fie şi ceva mai animat.
Cel mai bine este să ascultăm pur şi simplu discul preferat şi efectul antistres apare imediat. Căci terapeuţii subliniază: ceea ce ne place nouă personal acţionează cel mai bine şi cel mai intens.
Ultima găselniţă a profesioniştilor: o combinaţie de aromoterapie - câteva picături de ulei esenţial într-o lampă specială - şi o muzică specială, cu efecte liniştitoare, înviorătoare sau pline de armonie. Cine se decide pentru această meditaţie muzicală are însă nevoie de cel puţin o jumătate de ora de timp liber.
Tratarea afecţiunilor prin meloterapie
Studiile de psihologie efectuate până acum în diverse laboratoare de cercetare au permis elaborarea următoarelor recomandări:
  • pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră de Beethoven şi Uvertura operei Parsifal de Wagner
  • pentru tratarea insomniei: Variaţiunile Goldberg de Bach
  • pentru destindere psihică şi relaxare: Sonata pentru flaut, alto şi harpă şi Clar de lună de Debussy, Nocturnele lui Chopin şi Apocalipsa animalelor de Vangelis
  • pentru combaterea oboselii şi surmenajului: Poemul simfonic Vltava de Smetana şi Dimineaţa de Grieg
  • pentru tratarea stărilor depresive: Carnavalul de Dvorak
  • pentru calmarea stărilor de agitaţie: Oda bucuriei de Beethoven şi Corul pelerinilor de Wagner
  • pentru tratarea nevrozei astenice şi a tulburărilor vegetative: Mica serenadă şi Simfonia nr. 41 de Mozart
  • pentru calmarea marilor suferinţe care apar în urma unor evenimente tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak şi Patetica de Ceaikovski
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu