joi, 28 aprilie 2011
Este o tehnica bazata pe practica. O tehnica ce consta in masarea talpilor, palmelor sau a capului in zonele corespunzatoare fiecarui organ. Este asociata medicinei complementare / alternative / de recuperare, si isi gaseste originea in antichitate fiind o practica la fel de veche ca acupunctura sau presopunctura.
Reflexoterapia, asociata in unele cazuri cu un masaj terapeutic general, impune un regim de viata si alimentar sanatos. In felul acesta , organismul se echilibreaza si se diminueaza actiunea nociva a rezidurilor metabolice.
Sistemul nervos, organele senzoriale, sistemul cardiovascular, endocrin si hepatic, organele interne etc, sunt sisteme si organe care formeaza organismul uman si prin masarea punctelor lor reflexe se reuseste reechilibrarea acestora.
Prin reflexoterapie se elimina toxinele adunate in ani sau zeci de ani dar se si stimuleaza toate functiile. Marele avantaj al acestei terapii este ca trateaza atat afectiunile care se manifesta, cat si pe cele nedepistate inca, predispozitiile la anumite boli, eliminand cauza care le-a produs.
Pentru ca efectul tratamentului de reflexoterapie sa fie vizibil si de durata, pacientii care recurg la acest tratament ar trebui sa adopte un regim echilibrat de viata prin eliminarea exceselor de orice fel: tutun, alcool, cafea, grasimi alimentare, stres, viata sexuala dezordonata. Deasemeni, nu este indicat a se intrerupe tratamentul medicamentos prescris de medicul curant. Doar dupa terminarea tratamentului reflexoterapeutic se va observa schimbarea de parametrii la analizele de specialitate si numai atunci medicul va decide schimbarea sau intreruperea tratamentului medicamentos.
Ca durata, tratamentul poate varia de la o persoana la alta. In functie de reactia fiecarui organism in parte, la afectiunile in faza incipienta sunt de ajuns 10-15 sedinte. In cazul bolilor cronice sunt necesare 25-30 sedinte in functie de vechimea bolii si de varsta pacientului ( capacitatea de recuperare). Timpul necesar efectuarii unei sedinte, este de 30 - 50 minute. Cazurile deosebite fac ca o sedinta sa dureze pana la 60 minute.
Dupa terminarea tratamentului propriu zis, este de dorit a se face sedinte de intretinere, saptamanale sau lunare in scopul de a preveni alte imbolnaviri.
Cu ajutorul reflexoterapiei, foarte bune rezultate se obtin in tratarea: stresului, migrenelor, insomniilor, disfunctiilor sexuale, afectiunilor hepatice si biliare, diabetului, obezitatii, tulburarilor endocrine, prostatitei, constipatiei, in reglarea ciclului menstrual, a tulburari cauzate de menopauza, afectiunilor respiratorii, osteoporozei, obezitatii, reumatismului, afectiunilor aparatelor: digestiv, circulator, genital, urinar, afectiuni oculare, ale aparatului locomotor (sciatica, spondiloze, cifoze ,gonartroze, etc).
Reflexoterapia, nu poate fi practicata decat de personal calificat si cu bogate cunostinte de anatomie si medicina traditionala si intr-un cabinet specializat.
Principalul scop al reflexoterapiei consta in eliminarea toxinelor adunate in tesuturi , revigorarea circulatiei sangvine in regiunile deficitare ( periferice ), reglarea circulatiei limfatice, reglarea productiei hormonilor, eliminarea blocajelor emotionale , tratarea afectiunilor existente, depistarea altora de care nu se stia si eliminarea cauzelor care le-a produs .
Pot beneficia de tratament prin reflexoterapie pacientii de orice varsta. Exista insa si cateva contraindicatii in cazul tratamentului reflexogen, cum ar fi : varice, flebita sau tromboflebita, inflamatiile acute ale venelor si sistemului limfatic, ( in acest caz, exista pericolul de eliminare a unui tromb care poate provoca embolie sau intinderea infectiei prin sistemul limfatic), in cazul transplantului de organe, in cazul existentei unui anevrism, in ulcere varicose, la un simptom intarziat al unei degeraturi, sau alte disfunctionalitati severe ale circulatiei sangelui. De asemenea, nu se poate trata prin reflexoterapie un pacient cu eczema sau micoza cu psihoze si/sau schizofrenie, fracturi recente sau cu cancer in evolutie.
Pot solicita tratament prin reflexoterapie atat pacientii cu recomandare cat si cei care nu beneficiaza de aceasta.
Cum decurge o sedinta de reflexoterapie ? La prima sesiune, se efectueaza o diagnosticare din punct de vedere reflexogen, in cursul careia se intocmeste o fisa a pacientului pe baza careia se stabileste o “strategie” tratament.
Pe toata durata tratamentului, pacientul este tinut la curent cu evolutia sa si se trec in fisa toate modificarile intervenite.
Asa zisele "efecte secundare" in cazul reflexoterapiei se pot manifesta prin: stare de oboseala accentuata, febra, transpiratie, senzatie de greata, mirosul si culoarea urinei se pot schimba, diaree, dilatarea varicelor. Acestea sunt manifestari ale eliminarii toxinelor , sunt temoprare si din aceasta cauza nu trebuie sa ne facem probleme. Sunt semne clare ca terapia isi face efectul.
De ce sa urmam un tratament de reflexoterapie? Raspunsul e foarte simplu, pentru ca :
- Se poate folosi ca tratament de sine statator sau suplimentar pentru foarte multe tulburari functionale sau boli acute ori cronice
- Se poate asocia cu medicina de recuperare, sau pur si simplu pentru indepartarea stresului, care cum stim cu totii sta la baza declansarii celor mai grave boli in zilele noastre
- Se poate asocia cu medicina de recuperare, sau pur si simplu pentru indepartarea stresului, care cum stim cu totii sta la baza declansarii celor mai grave boli in zilele noastre
- Se abordeaza individual, fiecare pacient va avea tratamentul care urmeaza o schema proprie, tinand seama de toate afectinile colaterale
- Este compatibil cu mai toate metodele medicale si terapeutice lucrand asupra cauzei de fond si nu suprima simptomele
- Este o modalitate extrem de relaxanta de recuperare a sanatatii cand este aplicata de un terapeut competent, si dintre toate, reflexoterapia plantara ( la talpa picioarelor) este cea mai eficienta si mai placuta
- Rezultatele sunt convingatoare, iar efectele de durata sunt observate spontan inca din timpul tratamentului
Ati avut parte vreodata de acest gen de terapie ? Daca da, sunt sigura ca va doriti sa repetati experienta…..daca nu, cu siguranta nu stiti ce ati pierdut….ar fi timpul deci sa experimentati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu