Gustul- proprietati, efecte, dezavantaje |
Dulce (pământ şi apă)
Proprietăţi: Răcoritor
Efecte: Anabolice. Reduce vata şi pitta, măreşte kapha. Măreşte puterea. Potoleşte setea, dă senzaţia de ardere, hrăneşte şi linişteşte. Dezavantaje: Favorizează obezitatea, provoacă somn prelungit, dă senzaţia de greutate, letargie, anorexie, tuse, diabet şi creşterea anormală a musculaturii. Exemple: Grâu, orez, lapte, zahăr candel, zahăr, curmale, lemn dulce, trifoi roşu, mentă, ulm. Acru (pământ şi foc) Proprietăţi: Conferă căldură. Este uşor, fierbinte şi uleios. Efecte: Anabolic: reduce vata, măreşte pitta şi kapha.Accentuează gustul mâncărurilor. Trezeşte apetitul şi ascute mintea. Ascute simţurile. Facilitează evacuările şi fluxul de spută. Dezavantaje: Măreşte setea, sensibilitatea dinţilor, fluidizarea kapha. Sporeşte cantitatea de toxine din sânge, poate provoca edeme, formaţii tumorale, arsuri şi aciditate. Exemple: Iaurt, brânză, struguri verzi, lămâie, bame, măceşe. Sărat (apă şi foc) Proprietăţi: Conferă căldură. Este greu, uleios şi fierbinte. Efecte: Anabolic: micşorează vafa, măreşte pitta şi kapha. Facilitează digestia, are efect antispatic şi purgativ. Favorizează producerea sputei. Anihilează alte variante de gust. Provoacă retenţia de lichide. Dezavantaje: Efecte negative asupra sângelui, provoacă leşinuri şi o supraîncălzire a corpului, accentuează bolile de piele. Provoacă inflamaţii, deteriorează sângele, provoacă tumori stomacale, eczeme, acnee şi măreşte tensiunea sanguină. Exemple: Sare marină, sare gemă. Iute (foc şi aer) Proprietăţi: Conferă căldură. Efecte: Catabolic: reduce kapha, măreşte vatta şi pitta, curăţă cavitatea bucală. Facilitează digestia şi absorbţia hranei. Curăţă sângele, vindecă boli de piele, dizolvă hematoame, curăţă corpul. Dezavantaje: Accentueză căldura, cantitatea de sudoare, provoacă leşinuri, dă senzaţia de arsură în gât, stomac şi inimă. Poate provoca tumori stomacale, ameţeli şi leşin. Exemple: Ceapă, ridichi, ardei, ghimbir, usturoi, asafotida, piper de Cayenne. Amar (aer şi eter) Proprietăţi: Răcoritor. Este uşor şi rece. Efecte: Catabolic: micşorează pitta şi kapha, măreşte vata. Accentuează celelalte gusturi. Acţionează antitoxic, distruge germenii. Remediu împotriva leşinului, mâncărimilor şi senzaţiei de arsură în corp. Dezavantaje: Accentuează asprimea, slăbirea şi senzaţia de uscăciune. Poate provoca ameţeală şi chiar leşin.
Exemple: Rădăcină de păpădie, ştevie, rubarbă, sulfină, rădăcină de genţiană.
Astringent (aer şi pământ) Proprietăţi: Răcoritor. Este uscat, aspru şi rece. Efecte: Catabolic, reduce pitta şi kapha măreşte vata. Are efect calmant, dar poate provoca constipaţie, provoacă constricţia vaselor, este hemostatic. Dezavantaje: Accentuează uscăciunea gurii, balonările, constipaţia, împiedică vorbirea. Un exces de substanţe astringente poate duce la îmbolnăvirea inimii. Exemple: Banane verzi, smirnă, şofran, alaun.
va urma
sursa: http://ecolife.ro
Citeste si:
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu