Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

marți, 27 decembrie 2011

Taina salamandrelor pe cale de a fi explicata

Taina salamandrelor pe cale de a fi explicata

Imprimare E-mail
joi, 15 decembrie 2011
 Inca din vechime, salamandrele, aceste soparle aparent banale, au fost considerate niste creaturi supranaturale, cu nimic diferite de dragoni sau balauri. Lor li se atribuia, de pilda, capacitatea de a se autoincendia, facandu-se nevazute si disparand fara urma, desi aceasta este, cu siguranta, o legenda. Certa este capacitatea lor absolut incredibila de regenerare, intrucat micilor vietati le pot creste la loc membrele si chiar organele amputate, si nu doar o data, ci de nenumarate ori. Vor oferi oare salamandrele oamenilor ramasi fara maini sau picioare, speranta ca-si vor folosi din nou membrele recrescute "miraculos"?
Regenerarea creierului
Oamenii de stiinta mexicani sunt inclinati sa ofere un raspuns afirmativ acestei intrebari si au si pe ce se baza. Ei au derulat o serie de experimente pe salamandrele din specia Axolotl, care traiesc in peninsula Yucatan si au proprietatea de a-si "repara" coada sau membrele ciuntite, de multe ori in cursul vietii. Lungi de jumatate de metru, aceste creaturi sunt pe cale de disparitie, din cauza poluarii excesive din habitatul lor natural. Dar, din fericire, ele se dezvolta perfect in laboratoare, reproducandu-se fara probleme in conditii de captivitate. Iar cercetatorii de pretutindeni au fost uluiti de extraordinara capacitate de regenerare a soparlei, careia ii pot creste la loc membrele, falcile, pielea, organele interne si chiar parti ale creierului sau maduvei spinarii!
Si alte animale au capacitati de regenerare, dar numai salamandrele le manifesta de mai multe ori, in decursul vietii, si doar la ele pot creste organe sau membre care nu se mai regenereaza la alte specii. Anul trecut, Departamentul Apararii al SUA a acordat suma de 6 milioane dolari pentru studiul acestei fapturi, cu scopul de a-i ajuta pe sutele de militari americani intorsi de pe fronturile din Irak si Afganistan fara maini sau picioare. "Oamenii au capacitatea de a-si regenera anumite tesuturi dar acestea nu se repara perfect, in vreme ce salamandra Axolotl, in conditii similare de ranire sau vatamare, intra intr-o stare ce repeta efectiv procesul de dezvoltare, din embrion", precizeaza Elly Tanaka, de la Centrul pentru Terapii Regenerative din Dresda, Germania.
O "minune" pe cale de a fi explicata
Tanaka a reusit sa modifice genetic salamandrele Axolotl, folosind un tip mutant, gasit in salbaticie, fara pigmenti de epiderma. Ea a inserat genele unei meduze, responsabile de culoarea verde fosforescenta a acestei creaturi marine, in celulele salamandrei, reusind sa vada, gratie ineditei "substante de contrast", procesul de regenerare, pas cu pas. "Pielea animalului mutant este atat de clara, incat se pot vedea proteinele fluorescente in interiorul sau", spune Tanaka. Scopul sau este de a compara procesul de vindecare de la salamandra cu cel de la om.
Dupa amputare, la salamandre, spre deosebire de fiinta umana, vasele de sange se contracta aproape imediat si limiteaza hemoragia, celulele pielii se inmultesc intr-un ritm mai rapid, spre a acoperi zona vatamata si formeaza o "blastema", o alcatuire de celule similare celulelor stem, care vor deveni noua parte a corpului.
Tanaka si colegii ei spera sa descopere ce anume permite acestor animale sa aiba un membru nou, in locul unei cicatrice. "Acum, studiind modul cum membrul unei salamandre creste la loc, incepem sa intelegem procesele ce au loc. Curand, oamenii vor putea sa dobandeasca ei insisi aceste abilitati, astfel incat nu vor mai exista membre amputate", sugereaza, intr-un articol pe aceasta tema, trei experti din domeniu, Ken Muneoka, Manjong Han si David Gardiner. Ei speculeaza ca nu va trece mai mult de un deceniu sau doua si parti din corpul uman vor putea fi regenerate, la fel cum se intampla cu salamandrele.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu