Dualitatea Yin-Yang caracterizează orice aspect, fenomen sau fiinţă. În general, într-o situaţie dată sau într-o anumită fiinţă la un moment dat, predomină una sau alta dintre cele două energii.
O persoană îşi poate amplifica anumite calităţi de tip Yin sau Yang consumând alimente care au preponderenţa corespunzătoare. Însă, în general, modul de alimentaţie actual duce la o amplificare excesivă a energiilor Yin, având ca urmare creşterea incidenţei unor boli de natură Yin, cum sunt tumorile, diabetul, reumatismul.
Vă prezentăm în continuare lista polarităţii unor alimente uzuale (există trei grade de polaritate - moderat, accentuat şi extrem):
Yin (-) | Yang (+) | |
Cereale | Moderat yin: porumb Extrem de yin: cereale încolţite, pâine albă, produse de patiserie din făină albă |
Moderat yang: grâu, orez, orz, ovăz, secară Accentuat yang: hrişcă, mei Extrem de yang: germeni de cereale, orez sălbatic |
Legume | Moderat yin: salată verde, ardei kapia, ardei gras, păstârnac, frunze de ţelină, untişor, linte, bob, mazăre verde Accentuat yin: fasole, ciuperci, sfeclă roşie, gogoşar, usturoi Extrem de yin: roşii, vinete, cartofi, castraveţi, bame |
Moderat yang:
varză albă, ceapă, ridichi, dovlecei, fasole verde, frunze şi rădăcini
de păpădie, napi, gulii, rădăcină de ţelină, spanac, anghinare,
varză de Bruxelles Accentuat yang: andive, conopidă, broccoli, dovleac, soia, năut, creson, alge marine, ceapă roşie, rădăcină de pătrunjel, morcovi, praz, urzici, varză creaţă Extrem de yang: varză roşie |
Fructe | Moderat yin: căpşune, caise, cătină albă, roşcove, dude, coarne, struguri, măsline verzi Accentuat yin: cireşe, grepfrut, lămâi, pepene galben, prune, vişine, curmale, smochine, miez de nucă de cocos Extrem yin: ananas, papaya, mango, portocale, mandarine, pere, piersici, pepene verde, arahide |
Moderat yang: stafide, fragi, mure, gutui, coacăze negre, rodii, măsline negre, castane Accentuat yang: mere, afine, zmeură, merişor, coacăze roşii, fructe de dracilă, nuci, alune Extrem yang: mere pădureţe, migdale, fistic |
Lactate | Moderat yin: lapte dulce, lapte bătut, sana, zer, iaurt, chefir, caşcaval Camembert Accentuat yin: brânză de vaci, lapte de bivoliţă, caş dulce, urdă dulce, caşcaval tare Extrem yin: smântână, unt, brânză topită, caşcaval moale |
Moderat yang: lapte de capră, brânză de Olanda, Roquefort, şvaiţer Gruyere Accentuat yang: brânză de capră, unt clarificat (ghee) |
Carne, peşte | Moderat yin: Accentuat yin: Extrem yin: |
Moderat yang: creveţi, heringi, somon, sardine Accentuat yang: icre, caviar Extrem yang: fazan |
Condi-mente | Moderat yin: fenicul, măghiran Accentuat yin: oţet din lemn, roiniţă, vanilie Extrem yin: seminţe de mac |
Moderat yang: nucşoară, mărar, anason, cimbrişor, ceapă, arpagic, tarhon, mentă, frunze de pătrunjel, muştar alb, leuştean, leurdă Accentuat yang: ardei iute, busuioc, cimbru, chimen, coriandru, cicoare, şofran, salvie, dafin, hrean, muştar negru, piper, usturoi, scorţişoară, cardamom, schinduf Extrem yang: rozmarin, cuişoare, sovârf, ghimbir, ghinţură, sare marină nerafinată |
Băuturi | Moderat yin: apă, sifon, ceai de măceşe, ceai de cătină Accentuat yin: Extrem yin: cafea, ciocolată, coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool |
Moderat yang: cafea de năut, cafea de cicoare, ceai japonez (Bancha), ceai de muşeţel, pelin, cimbru, cimbrişor, rozmarin Accentuat yang: ceai de busuioc, suc de mere Extrem yang: ginseng |
Alte produse | Moderat yin: drojdie, miere Accentuat yin: zahăr brun, oţet de mere, borş, ulei de nucă de cocos Extrem yin: ciocolată, cacao, zahăr, frişcă, jeleuri, murături, îngheţată, sirop, pastă de tomate, marmeladă, bomboane, unt de arahide |
Moderat yang: halva de susan, halva de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale Accentuat yang: ouă fecundate, ulei de rapiţă, ulei de muştar, ulei de ricin, ulei de soia presat la rece, pastă de susan (tahini), seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui Extrem yang: polen apicol, seminţe de susan, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece |
Observaţie: Lista de mai sus corespunde datelor din alimentaţia macrobiotică, regim conceput de japonezul George Oshawa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu