Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

duminică, 25 decembrie 2011

CAPUL LUI DECEBAL

CAPUL LUI DECEBAL

        Columna lui Traian este un deosebit de important izvor în studiul civilizaţiei şi chiar a culturii dacilor. Acest monument oferă o vastă gamă de informaţii referitoare la dacii şi romanii din perioada marii confuntări dintre cele două civilizaţii. Deşi cu siguranţă el mai ascunde informaţii care încă mai aşteaptă să fie descoperite, el a fost studiat îndelung, prezentat în nenumărate articole şi cărţi. Una dintre scenele la care se face referire, probabil cu cea mai mare frecvenţă este scena morţii lui Decebal, în care regele-erou îşi ia viaţa pentru a nu cădea în mâinile duşmanului, urmarea fiind marea umilinţă prin probabila sa prezentare ca prizonier în defilarea triumfală a armatei romane în capitala imperiului.


Scena sinuciderii lui Decebal. Columna traiană (CXLV)


        S-a descoperit deasemenea la Grammeni (lîngă anticul Philippi), pe teritoriul fostei provincii romane Macedonia, o inscripţie care atestă conducătorul formaţiei militare romane care l-a capturat pe Decebal şi anume, Tiberius Claudius Maximus.


Piatra funerară a lui Claudius Maximus


        Se cunoaşte deasemenea şi ce a urmat acestei acţiuni: decapitarea regelui dac, tăierea mâinii drepte, trimiterea acestor două trofee la Ranisstorum pentru a fi prezentate împăratului roman, Traian. Într-o altă scenă (CXLVII) de pe Columnă, grav mutilată, se vede cum capul regelui şi mîna dreaptă a acestuia sînt prezentate pe o tipsie armatei, pentru ca să se afle că marele adversar al Romei a fost răpus.
        Un alt monument, tot din capitala Imperiului Roman, care oferă o bogată şi foarte expresivă imagine a unor personaje dacice necunoscute este Arcul de triumf al lui Constantin cel Mare. Acest monument este alcătuit din mai multe basoreliefuri refolosite. Ele provin din variate perioade istorice anterioare lui Constantin, aşa cum se poate observa în schiţa de mai jos.


Provenienţa basorielefurilor de pe Arcul lui Constantin


        Aşa cum se poate observa, unele basoreliefuri provin din perioada lui Traian. Basorelieful la care voi face referire în continuare se află pe latura vestică a arcului şi este prezentată mai jos.


Locaţia basoreliefului



Scena cu posibila prezentare a capului lui Decebal


        După cum se vede, scena prezintă ostaşi romani care însoţesc prizonieri daci. În colţul din stânga sus însă, un soldat roman prezintă capul unui dac. Toate aceste date m-au făcut să scriu aceste rânduri al căror scop este propunerea unei ipoteze de lucru: acest basorelief care în prezent se află pe Arcul lui Constantin, ar putea reprezenta grafic momentul în care capul lui Decebal este prezentat ca şi trofeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu