Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Cum a murit Iuri Gagarin. Rusia a publicat rezultatele anchetei din 1968


Cum a murit Iuri Gagarin. Rusia a publicat rezultatele anchetei din 1968

Moscova a declasificat astăzi documentele care prezintă cauzele accidentului aviatic din 1968, în urma căruia şi-a pierdut viaţa primul om care a păşit în spaţiul cosmic, Iuri Gagarin.
Potrivit AFP, rezultatul anchetei efectuate de o comisie sovietică arată că avionul s-a prăbuşit în urma unei "manevre rapide prin care pilotul a dorit să evite un balon meteorologic". Concluziile au fost ţinute la secret până acum, dar statul rus a decis să le facă publice în preajma sărbătoririi a 50 de ani de la călătoria în spaţiu a lui Gagarin, din aprilie 1961.

"Comisia a concluzionat că o manevră rapidă de evitare a unui balon al unei sonde meteorologice este cea mai plauzibilă cauză pentru accident", a spus Alexander Stepanov, un oficial de la arhivele Kremlinului. "Sper ca aceste informaţii să pună capăt unor speculaţii despre moartea lui Gagarin, care circulă de multă vreme în pseudo-lucrările de istorie", a continuat Stepanov.
Eroarea piloţilor şi "condiţii meteo complexe"

Rezultatele anchetei au fost publicate la 28 noiembrie 1968, într-un decret al Comitetului Central al Partidului Comunist şi al Consiliului de Miniştri. Documentul a fost marcat cu menţiunea "absolut secret". Raportul a fost semnat de liderul de atunci al partidului, Leonid Brejnev.

Iuri Gagarin a murit la 27 martie 1968, când aparatul de zbor în care se afla s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament desfăşurat în apropierea Moscovei. Raportul de două pagini prezentat astăzi şi inclus într-o lucrare de 700 de pagini dedicată sărbătoririi a 50 de ani de la primul pas al omului în spaţiu arată că manevrele piloţilor Gagarin şi Seriogin au condus avionul, un MiG, "într-o condiţie critică de zbor". Raportul menţionează şi că "avionul s-a prăbuşit în condiţii meteorologice complexe". Comisia constituită imediat după moartea lui Gagarin a fost compusă din oficiali guvernamentali şi specialişti în aviaţie, a spus Stepanov.

Până la publicarea rezultatelor anchetei, speculaţiile asupra cauzelor accidentului au fost nenumărate. Iată câteva dintre ele, de la cele mai realiste la cele mai fanteziste la vremea lor. Au fost chiar şi teorii potrivit cărora Gagarin nu a murit, sau că a murit, dar înainte de accident:

- schimbarea rapidă de altitudine pentru a evita un obiect;

- interferenţă de la un alt aparat de zbor;

- lipsa de oxigen din cabină;

- sabotaj, fiind teorii că prăbuşirea nu a fost un accident, ci a fost provocată de agenţii KGB;

- Gagarin şi-a simulat moartea şi a trăit într-un sat, sub o altă identitate. Se spune că a murit la bătrâneţe, dar în timpul unei partide de vănâtoare;

- Gagarin a murit înainte de accidentul din 27 martie 68, în timpul unei lansări nereuşite din cadrul programului sovietic de cucerire a Lunii.
Acesta a fost ultimul document despre "misterul Gagarin", susţin ruşii
O altă speculaţie care a circulat de-a lungul anilor este că părţi ale MiG-ului în care se afla Gagarin sunt ţinute în secret. Pus să comenteze aceste zvonuri, oficialul rus Vitali Davidov a eschivat: "Roskosmos (Agenţia Spaţială Rusă - n.r.) nu a avut nicio legătură cu anchetele prăbuşirilor aeriene, astfel încât această întrebare nu ne priveşte. Nu sunt indiferenţi faţă de această teorie, ne interesează, dar nu pot spune nimic".
El a adăugat că "astăzi, nu mai sunt documente ţinute la secret despre viaţa lui Gagarin", deoarece ar fi o lovitură de imagine pentru Rusia dacă s-ar întâmpla ca astfel de mărturii să fie făcute publice de cineva din afara administraţiei ruse".
E oficial: URSS a minţit - Gagarin s-a paraşutat în 1961

Davidov a admis însă că autorităţile sovietice au minţit atunci când au anunţat că, la misiunea din 1961, Gagarin s-a întors pe sol în interiorul capsulei spaţiale.
De fapt, cosmonautul sovietic s-a paraşutat. "Întrebarea era dacă Gagarin a fost în capsulă sau nu. Dintr-o serie de motive, conducerea sovietică de atunci a luat decizia de a comunică că Gagarin a aterizat în capsulă", a spus Davidov.
Prietenul Komarov a sfâşit tragic în Soyuz 1
În urmă cu câteva săptămâni, într-o lucrare publicată în Occident, au fost prezentate adevăratele circumstanţe ale morţii lui Vladimir Komarov, astronautul care şi-a pierdut viaţa în Soyuz 1, în 1967.
Când a urcat la bordul navetei Soyuz 1, Komarov ştia că va muri. De ce nu a refuzat? Pilotul de rezervă ar fi fost prietenul său, Iuri Gagarin. De ce Soyuz 1, cu peste 200 de probleme tehnice, nu a rămas la sol? Pentru că se împlineau 50 de ani de la Revoluţia Bolşevică, iar Brejnev dorea un eveniment măreţ. Citiţi întreaga poveste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu