Cumparaturi online..Si reclame..

Gold FM Romania - Tineretea Ta E Aici!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Densitate. Actiune. Claritate

Densitate. Actiune. Claritate Imprimare E-mail

Autoîmplinirea înseamnă pentru fiecare om care tinde spre desăvârşire să ajungă la o împlinire totală a fiinţei sale. Sattva, rajas şi tamas, cele trei gune, reprezintă o cheie importantă pentru conştientizarea propriei stări de existenţă. Fără această cheie nu ar exista modalitatea de a afla dacă ne dezvoltăm şi ne manifestăm în mod real eul.
Direcţia naturală în care se dezvoltă lumea pleacă de la sattva, trece prin rajas şi ajunge la tamas. Totuşi, acelaşi rajas care conduce de la sattva la tamas poate fi folosit pentru a trans­forma tamas în sarfva. Prin intermediul celor cinci organe ale simţu­lui, omul are posibilitatea de a alege între a tinde continuu, prin dorinţe şi îngrădiri, în jos, spre delăsare (tamas), sau să fie activ (rajas) sau să se mişte în sus, spre lumină (sattva).

Omul predominat sattva are o privire de ansamblu şi poate cunoaşte trecutul, prezentul sau viitorul unui lucru. El are o pers­pectivă largă, ca a aceluia care stă în vârful muntelui şi care poate privi tot ce se află sub el.

Omul predominat rajas poate vedea acelaşi obiect; el îl va ordona însă în schema proprie de funcţionare, putând cunoaşte efectiv valoarea prezentă a acelui lucru.

Omul predominat tamas va ignora obiectul până se va împiedi­ca de el.

Sattva este lumină, claritate şi cunoaştere.

Rajas este inspiraţie, activitate, durere.

Tamas este îndoială, întuneric şi obligaţie.

Fiecare om are posibilitatea de a alege dacă vrea mai multă lumină în viaţa sa sau dacă vrea să se conecteze fluxului energetic care duce în jos, în direcţia tamas şi să sfârşească în totală inacti­vitate, în moarte.

Pentru a tinde spre un nivel sattva mai înalt, trebuie produs mai mult rajas. Aceasta are loc cu mai multă durere şi printr-o disciplină mai severă, care ne îndepărtează pe moment de mulţumire, căci tamas poate fi eliminată prin autodisciplină.

Durerea iniţială ne arată drumul spre lumină, desfătare, spre claritatea care ne permite autocunoaşterea propriei naturi şi a rolu­lui pe care îl avem în Univers.

Cel care înţelege natura celor trei gune, prezenţa ei atotcuprin­zătoare, îi poate recunoaşte prezenţa în sine şi îi poate urmări acţiunile şi interacţiunile pentru tot restul vieţii.

De cum reuşim să observăm, din punctul de vedere al cunoaş­terii celor trei gune, impulsurile şi motivaţiile care ne fac să acţio­năm, vom prelua noi înşine răspunderea pentru dezvoltarea pro­priului organism.

Dacă ne observăm obişnuinţele culinare, somnul, sexualitatea, gândurile şi respiraţia, vom constata că hrana, îmbrăcămintea, culorile, tonurile, ciclurile diurne şi nocturne, schimbarea anotim­purilor şi altele asemenea produc schimbări în noi înşine; vom descoperi de asemenea că unele alimente sunt de natură sattva, altele rajas, iar altele tamas.
Vom recunoaşte că unele tonuri, culori, perioade din zi sau anotimpuri sunt sattva, altele rajas, iar altele tamas. De asemenea, vom înţelege ce înseamnă să te mişti uşor, plin de energie, dar şi delăsător sau somnolent şi vom afla că pro­priile sentimente sunt cele mai clare şi simple îndrumări spre atin­gerea propriului eu.

Vom vedea că activităţi şi întâmplări care produc lumină, clari­tate şi focalizare sunt de natură sattva, că tot ceea ce produce inspi­raţie, activitate şi durere sunt rajas şi că tot ce conduce la con­strângere, îndoială, necunoaştere şi somn este de natură tamas.

Dacă ne dezvoltăm rajas pentru a înmulţi sattva, ne vom putea împotrivi mersului natural al lucrurilor şi vom uni conştiinţa indivi­duală cu acea conştiinţă din care porneşte totul.
 
va urma
 
sursa: http://ecolife.ro
 
Citeste si:
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu